De Zwitserse stookmethode

Door
10 maart 2022

Je hebt er vast weleens van gehoord: de Zwitserse stookmethode, ook wel top-downmethode oftewel omgekeerd stoken genoemd. Hoe dat ‘Zwitsers stoken’ precies werkt en waarom deze traditionele manier van stoken zoveel beter is, lees je hier.


Wat is Zwitsers stoken?

Zwitsers stoken is ontstaan nadat een aantal studenten in opdracht van de Zwitserse stad Luzern, op zoek gingen naar de beste manier van stoken: een zo optimaal mogelijk verbrandingsproces met zo weinig mogelijk rookontwikkeling.

In het kort komt ‘Zwitsers stoken’ erop neer dat je omgekeerd stookt. Waar een haard of kachel normaal gesproken vaak van onderen wordt aangestoken, doe je dat bij de Zwitserse methode precies andersom.


Stap voor stap

  • Leg twee blokken hout – met de gekloofde zijde naar boven – op de stookbodem van je haard of kachel.
  • Herhaal dezelfde stap, leg de nieuwe blokken dwars op de onderste.
  • Leg een paar aanmaakhoutjes dichtbij elkaar, dwars op de bovenste blokken.
  • Leg daar een paar aanmaakkrullen of aanmaakblokjes op en steek die aan.
  • Heb je een kachel? Laat de deur nog een minuut of 5 open voor een goede zuurstofaanvoer.
  • Brandt het aanmaakhout goed? Sluit dan de deur.
  • Het vuur trekt langzaam naar beneden voor een vol, prachtig vlammenspel.


Voordelen

Met de Zwitserse stookmethode steek je je haard of kachel eenvoudig aan, van boven naar beneden – in plaats van de ouderwetse stookmethode, waarbij aanmaakblokjes her en der of onder de houtblokken worden geplaatst.

We zetten een aantal belangrijke voordelen van Zwitsers stoken voor je op een rij:

  • Je steekt de kachel of haard eenvoudig aan
  • Je stookt zuiniger
  • Er is minder rookontwikkeling
  • Er komen minder schadelijke stoffen vrij

Door je haardhout op deze manier aan te steken, kies je voor een verantwoorde manier van stoken. En beperk je de vervuiling en eventuele overlast voor anderen, zoals je buren en/of mensen met longproblematiek.


Uitstoot beperken

Wat kun je nog meer doen om de uitstoot van je houtkachel of haard te beperken?

  1. Gebruik droog hout (liefst met een vochtpercentage tussen de 12% en 18%)
  2. Gebruik hardhout
  3. Gebruik niet al te grote houtblokken
  4. Gebruik natuurlijke aanmaakblokjes van geperst hout
  5. Zet de luchttoevoer eerst volledig open
  6. Stook niet op dagen als het windstil of mistig is

Deel dit artikel