De Zwitserse stookmethode
Je hebt er vast weleens van gehoord: de Zwitserse stookmethode, ook wel top-downmethode oftewel omgekeerd stoken genoemd. Hoe dat ‘Zwitsers stoken’ precies werkt en waarom deze traditionele manier van stoken zoveel beter is, lees je hier.
Wat is Zwitsers stoken?
Zwitsers
stoken is ontstaan nadat een aantal studenten in opdracht van de Zwitserse stad
Luzern, op zoek gingen naar de beste manier van stoken: een zo optimaal
mogelijk verbrandingsproces met zo weinig mogelijk rookontwikkeling.
In het kort komt ‘Zwitsers stoken’ erop neer dat je omgekeerd stookt. Waar een
haard of kachel normaal gesproken vaak van onderen wordt aangestoken, doe je
dat bij de Zwitserse methode precies andersom.
Stap voor stap
- Leg twee blokken hout – met de gekloofde zijde naar boven – op de stookbodem van je haard of kachel.
- Herhaal dezelfde stap, leg de nieuwe blokken dwars op de onderste.
- Leg een paar aanmaakhoutjes dichtbij elkaar, dwars op de bovenste blokken.
- Leg daar een paar aanmaakkrullen of aanmaakblokjes op en steek die aan.
- Heb je een kachel? Laat de deur nog een minuut of 5 open voor een goede zuurstofaanvoer.
- Brandt het aanmaakhout goed? Sluit dan de deur.
- Het vuur trekt langzaam naar beneden voor een vol, prachtig vlammenspel.
Voordelen
Met de Zwitserse stookmethode steek je je haard of kachel eenvoudig aan, van boven naar beneden – in plaats van de ouderwetse stookmethode, waarbij aanmaakblokjes her en der of onder de houtblokken worden geplaatst.
We zetten een aantal belangrijke voordelen van Zwitsers stoken voor je op een rij:
- Je steekt de kachel of haard eenvoudig aan
- Je stookt zuiniger
- Er is minder rookontwikkeling
- Er komen minder schadelijke stoffen vrij
Door je haardhout op deze manier aan te steken, kies je voor een verantwoorde manier van stoken. En beperk je de vervuiling en eventuele overlast voor anderen, zoals je buren en/of mensen met longproblematiek.
Uitstoot beperken
Wat kun je nog meer doen om de uitstoot van je houtkachel of haard te beperken?
- Gebruik droog hout (liefst met een vochtpercentage tussen de 12% en 18%)
- Gebruik hardhout
- Gebruik niet al te grote houtblokken
- Gebruik natuurlijke aanmaakblokjes van geperst hout
- Zet de luchttoevoer eerst volledig open
- Stook niet op dagen als het windstil of mistig is
Gerelateerde publicaties
Is omkokeren van een rookkanaal verplicht?
Is het omkokeren van een rookkanaal met een brandwerende koof verplicht? Dat ligt eraan. Lees hier hoe dat precies zit.
Lees verderHoe herken je een schoorsteenbrand?
Hoe herken je een schoorsteenbrand en wat kun je doen om het risico op brand in je rookkanaal te beperken?
Lees verderHoe onderhoud je je haard of kachel?
Welk onderhoud heeft jouw haard of kachel nodig en hoe vaak? We zetten het onderhoud per type stooktoestel voor je op een rij.
Lees verder